kaktips


Tips för småkakor

  • Klassiska småkakor är mördegskakor. Smör eller margarin blandas med mjöl till en deg. Mitt tips är att baka dem på riktigt smör. Smöret har en fin smak i sig själv och den är svår att nå på annat sätt. Margarin bör du bara använda om du till exempel måste äta mjölkfritt. Smörgåsmargarin har en lägre fetthalt än riktigt smör och kan inte användas till mördegskakor!
  • Väg upp fettet. Visserligen har förpackningen markeringar i gram men det blir aldrig så exakt som med vågen. Om du vet att vikten stämmer blir det också lättare att göra om succén när du lyckas!
  • När du hackat samman degen så låt den gärna vila en stund i kylen.
  • Det går fint att frysa deg om du vill.
  • Lite om värmen: Vilken temperatur du ska ha beror varierar från ugn till ugn. Men generellt kan man tänka att en ljus kaka ska ha lägre temperatur men längre tid. Ju längre tid desto knaprigare, men också torrare... Att prova sig fram är ett måste. Ta som vana att provbaka en kaka innan du bakar hela plåten! (Den kan du ju alltid provsmaka - du måste ju veta om den är god, eller hur?!)

 

Mjuka kakor

  • Luft är viktigt! Nästan alla mjuka kakor börjar med att du vispar ägg och socker luftigt. Snåla inte på vispningen. Smeten ska vara vit och fluffig. När du sedan blandar i torrvarorna så rör ner dem försiktigt.
  • Fett (smör eller margarin) ska smältas och svalna innan det blandas i smeten. Se till att smöret svalnat ordentligt innan du rör ner det, så behåller smeten sin luftighet.
  • Smörj formen noga! Om du använder stöbröd eller inte är en fråga om tycke och smak. Kakan släpper lika lätt utan men den får en finare yta med.
  • Och så var det temperaturen... Alla ugnar är olika. Du måste prova dig fram till du vet vad just din ugn fungerar bra till. Men en viktig sak är att ingångstemperaturen är tillräckligt hög. Kakan ska snabbt få yta och börja stiga. Så kontrollera alltid att ugnen är tillräckligt varm innan kakan åker in. Ofta är det bättre att ställa temperaturen lite för varm och sedan sänka när kakan kommit i ugn.

Tips från www.bakakaka.seKommentarer
emma

Det finns många mysiga ställen på ön, men Räggårdsviken är ju verkligen en favvoplats. Helst en solig sommardag på klipporna förstås, men grilla korv är aldrig fel. Nu blev jag faktiskt sugen på att dra med la familia till Kilene i eftermiddag. är ju perfa att vara där när man har kidsen med!Haha, här har jag tänkt vara duktig, har till och med ätit värsta fibermackan till frukost, äter typ aldrig frukost, och så skriver du om kakor! ;)Ha en skön dag!

2009-09-16 @ 08:36:07
URL: http://pyretsvarld.blogg.se/
Sara

Åh tror visst det får bli bakning i helgen med några av dessa tips! jag är dålig på att låta smöret svalna... :) ska testa med det! kram

2009-09-16 @ 08:47:56
URL: http://blogg.petersara.se
Anki

Vilka bra tips. De skall jag helt klart spara och tänka på..:)Var som sagt riktigt nöjd med löpningen igår. Jag har ju i stort sett inte sprungit den senaste månaden så känns skönt att jag inte har tappat allt för mycket även om benet inte är bra än... Ormen hade jag dock gärna sluppit. Fast kanske har jag den att tacka för farten den sista kilometern...haha..All träning är träning som sagt. Jag tror stripaerobics kan vara jättekul om det är ett gäng som testar det tillsammans men annars känns det nog mest konstigt.. Fast kanske är det bra för självförtroendet..Vem vet..:)Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & Muffins

Bloggen om bakverk & träningsvärk

RSS 2.0