brödbak

I går var en stor baka bröd dag här hemma. Det blev 1 turbosnabb filmjölkslimpa & 2 sirapslimpor. Underbart gott och så mycket godare än vilket industriellt bröd som helst. Helt fantastiskt, snabbt och för att inte tala om enkelt. Men framförallt, roligt! Här kommer receptet på sirapslimpa.

Ingredienser:

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6-7 dl vetemjöl special
6-7 dl rågsikt

Gör så här:

Smält smöret och blanda ned filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt
Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Den ska inte vara för kladdig!
Knåda in det sista mjölet för hand
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller på en plåt med bakplåtspapper
Jäs under bakduk i ca 40 minuter
Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter
Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka





Nygräddade sirapslimpor, fantastiskt gott!




Kommentarer
Spessartin

Jag har syltat sen vi flyttade hit, här finns så mycket bär att plocka, nästan utanför husknuten. Tyvärr frös "vårt" björnbärssnår ihjäl förra våren då det kom en sån där lurig nattfrost, men det finns i alla fall både vildhallon och blåbär inom synhåll från huset!

Och sylt är verkligen gott när den är hemmagjord. Jag har väl inte varit så förtjust i det tidigare, eftersom jag inte tycker om sött, för köpt sylt är så jäkla söt, men den hemmagjorda sylten är nåt helt annat. Är det jordgubbssylt så smakar den just jordgubb, sån där man köper i affären känner man ju knappt vad det är för smak för att den är helt söndersockrad. Krusbärssylt blir det i år också, lite udda, men väldigt gott.

2009-07-10 @ 15:41:07
URL: http://spessartin.blogg.se/
emily

haha altså bakar du VARJE dag? Jag är mäkta imponerad! :D

2009-07-10 @ 16:49:36
URL: http://emslo.blogg.se/
Blogg by Maliin Stoor

Man kan inte jämför köpt bröd och eget bakat på samma dag ens..



Tack för bra recept!!!



Ha en trevlig helg



Maliin

2009-07-10 @ 19:33:02
URL: http://www.qreate.se
little Miss Muffin

så duktig du är och bakar och fixar, förstår inte hur du har tid och ork. Jag älskar att baka men mitt bak-intresse är mycket större på höst och vinter då det är kallt, jag vet inte men nu var det riktigt länge sedan jag tog mig för bakning, men snart är det födelsedag och då blir det allt lite bakning för min del också.

2009-07-10 @ 21:39:32
URL: http://littlemissmuffin.blogg.se/
Lisa

ja hembakat bröd är det godaste + att man VET vad som finns i, me like :)

2009-07-11 @ 08:51:50
URL: http://fliza83.blogg.se/
Ann-Sofie

Ohh du är så duktig, jag blir faktiskt sugen på att baka när jag kikar in på din blogg var dag, dock är jag bättre på att laga mat än baka. I bakköket är jag en katastrof. :P



Har ni några planer ännu på vart ni ska resa? :D

2009-07-11 @ 17:00:07
URL: http://mrsintergender.blogg.se/
Velfia

Oj, vad du bakar!

2009-07-11 @ 20:51:13
URL: http://velfiasvardag.blogg.se/
Ann-Sofie

Mm det låter som en bra plan, jag försöker övertala en kompis att vi ska försöka ta någon resa till något varmt och fint ställe i början på nästa år.



Prag och paris skulle jag också vilja åka till. NY har jag redan varit i och ska dit i höst igen. En grym stad, finns allt som man behöver och som man kan tänka sig att göra. Och sen är det ett plus att det är så satans billigt också. ;D och servicen är grym vart man än går.

2009-07-11 @ 22:10:43
URL: http://mrsintergender.blogg.se/
emma

Vi ska åka hela familjen. Tror det blir kanonbra! Vi hade tänkt dra till London, men Venedig var billigare och kändes lie roligare, så det blev bara så :)



Vad du bakar! Hur har du tid? :)

Ha en bra söndag!

Kram

2009-07-12 @ 10:35:00
URL: http://pyretsvarld.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & Muffins

Bloggen om bakverk & träningsvärk

RSS 2.0